Wie hoort nog bij die moeders die weigert de Kerstboom te zetten tot Sinterklaas langs is geweest? Want bij ons thuis geldt er een Kerstboomverbod tot na die man langs is geweest Als kind vond ik het heerlijk om op de ochtend van 6 december reikhalzend uit te kijken naar wat Sinterklaas had gebracht, dus ik zet die traditie met plezier voort nu ik zelf kinderen heb. Maar omwille van het duurzame aspect, het feit dat ik niet wil dat onze woonkamer er steeds meer begint uit te zien als een speelgoedmuseum én de financiële kater die gepaard gaat met AL. DIE. CADEAUTJES, besloten wij dat er sinds enkele jaren voornamelijk tweedehands cadeautjes zullen uitgedeeld worden door "onze" Sinterklaas.
Allemaal gemakkelijk gezegd maar tweedehands cadeautjes vergen iets meer planning, en dan hebben we het nog niet gehad over het taboe rond tweedehands cadeautjes. Om deze reden geef ik jullie graag mee hoe wij dit aanpakken met wat concrete tips voor tweedehands Sinterklaas cadeautjes.
"Een stuk erin, één stuk eruit".
Je hoort wel vaker die tip dat, wanneer je een nieuw kledingstuk toevoegt aan je kast, een ander eruit moet. Wel, dit passen we toe voor het speelgoed (en ja, ik zou het beter ook toepassen in mijn kledingkast). Dit doe ik al graag eens kort voor de eindejaarsperiode of verjaardagen. Ik trommelde op een hectische woensdagnamiddag mijn kinderen op om samen te bepalen welke stuks speelgoed mochten doorgegeven worden aan andere kindjes (d.i. een andere bewoording voor doneren aan de kringloopwinkel of aan het goede doel). Omdat er soms weerstand is op deze vraag, moet ik deze vraag af en toe eens herhalen op andere dagen. Al ging het met onze vijfjarige al verbazend vlot. Ik eindig met een doos vol puzzels, een pak ongebruikte stempels, wat voertuigen waar ze niet meer naar omkijken en zelf enkele grotere stuks. "Goed gedaan, kindjes".
De tweedehands Sint begint er al eens wat vroeger aan.
Oké, ik snap het. Voor ons loedermoeders en loedervaders is "er op tijd aan beginnen" het equivalent aan zeggen: "begin de zomervakantie al te plannen in november". MAAR TOCH. Duurzaam betekent niet voor niets (en ik citeer): "geschikt of bestemd om lang te bestaan", en om deze reden kost het ook gewoon wat meer tijd om het in huis te halen. In het geval van Sinterklaascadeautjes toch. Want daar begin ik idealiter al aan in oktober, maar ik moet toegeven dat het dit jaar begin november is geworden. In het beste geval liggen er al een aantal verzamelde cadeautjes op zolder. Zo van die pareltjes voor je kinderen die je once in a lifetime tegenkomt in de kringloopwinkel of op een rommelmarkt en die op zolder liggen te wachten op dat éne juiste moment om af te geven. Waarom is op tijd zoeken naar tweedehands cadeautjes zo belangrijk?
Je bent niet zeker dat je datgene je zoekt ook onmiddellijk zal vinden. Het vergt misschien een paar goeie scrollsessies op Vinted of op Marketplace, of enkele bezoekjes aan de kringloopwinkel.
"Vandaag besteld, morgen in huis" geldt helaas niet voor tweedehands cadeautjes. Bovendien duurt de verzendtijd bij duurzamere leveranciers zoals Homerr (een vaak gebruikt platform bij Vinted) standaard wat langer. Houd hier rekening mee.
Kies voor duurzamere cadeautjes
Ik schreef er hier en hier al iets over, maar -waar mogelijk- probeer ik zo veel mogelijk gaan voor speelgoed waar de kindjes ook effectief lang (in tijd op een dag én leeftijd in jaren) mee willen spelen. Dit jaar heb ik mijn pijlen gericht op magnetisch speelgoed om mee te bouwen. Het is een mooi voorbeeld van open-ended play, bevordert de creativiteit en je kan er veel mogelijkheden mee uit. Ik scoorde een grote set op Vinted voor een fractie van de nieuwprijs. Woot-woot. Mijn vijfjarige is de laatste tijd ook helemaal into informatieve boeken over dieren, daar kan hij nu in bladeren en later zal hij die zelf kunnen lezen. Om die te scoren plan ik nog een kringloopwinkel-bezoekje in.
Maak een verlanglijstje voor de grootouders (en andere familieleden)
Vaak willen grootouders, meter of peter ook iets geven voor Sinterklaas. Da's uiteraard fijn, maar zo heb je natuurlijk minder in de hand wat er wel en niet in huis komt. Om dit tegemoet te komen, maak ik sinds kort verlanglijstjes aan op Yes Baby of Lijstjestijd. Deze online platformen bieden de mogelijkheid om ook tweedehands cadeautjes toe te voegen waar familie en vrienden aan kunnen bijdragen. Mé-ga handig. Deze tip is ook absoluut aan te raden bij verjaardagen. Concreet werk ik als volgt:
Sinterklaas komt eraan? Ik kijk al rond naar tweedehands cadeautjes en koop ze zelf aan (opnieuw: je moet inderdaad een beetje vooruitziend en voorbereid zijn).
Ik voeg de cadeautjes toe op een online verlanglijstje met titel, foto, korte beschrijving en de aankoopprijs.
Ik deel dit lijstje met familie en vrienden indien ze vragen naar cadeautips.
Indien ze iets willen aankopen, kunnen ze dit meteen aankopen via het platform. Ze kopen zo eigenlijk een cadeautje aan dat ik al in huis heb.
Ik pak het voor hen in, en zij geven het af wanneer ze willen. Of laten 'hun' Sinterklaas het brengen aan de kindjes.
Soms (vaak?) ben ik zelf een beetje lui (ja, dat mag en IK SNAP U) en dan voeg ik enkel een link toe van het speelgoed op een tweedehands webshop (bv. Sellpy of Find joys). In dat geval moeten familie of vrienden het cadeautje zelf nog aankopen en heb ik het dus nog niet in huis op voorhand.
Echt waar, ik vind deze aanpak om zo veel redenen een aanrader. Ik kan op deze manier iets meer controleren welk speelgoed in huis komt (control freak over here), ik ben er zeker van dat mijn kinderen iets krijgen dat ze écht graag willen (bye bye miskopen) én de cadeautjes zijn hoofdzakelijk tweedehands. En familie en vrienden? Die reageren énorm positief. Want zij moeten hun hoofd niet meer breken over het vinden van een leuk cadeautje.
Ik kreeg online al een opmerking van een volger over het feit dat er een taboe hangt rond tweedehands cadeautjes met de vraag hoe je hier een tegengewicht kan bieden. Ik denk dat een aanpak zoals bovenstaande al een goede stap kan zijn. Het neemt de drempel bij familie en vrienden weg om zelf tweedehands een geschenkje te zoeken. Maar tegelijkertijd is er niks mis mee om toch liever iets nieuws te geven, al zou mijn voorkeur dan nog steeds gaan naar speelgoed dat duurzaam is en om die reden lang meegaat, zowel in kwaliteit als in speelplezier. Hoe dan ook, ik heb geleerd om mijn visie duidelijk en bespreekbaar te maken, zonder hierin dwingend te zijn. Tot hier toe is dit altijd heel positief ontvangen.
Hier thuis weten de kindjes intussen al dat veel van hun speelgoed en kledij eerst van een ander kindje was, dat komt al eens ter sprake als er ergens nog een naamlabel in hangt of wanneer er iets geschreven staat in een leesboekje uit de kringloopwinkel. Het is enerzijds een leuk gespreksonderwerp om ons af te vragen wat voor persoon dat vorige kindje zou geweest zijn en dit heeft ZO VEEL charme. Ik vind het gewoon ongelooflijk leuk dat iets al een leven heeft gehad en nu gewoon OPNIEUW iemand blij kan maken. En mijn kinderen die vinden dat ook gewoon heel normaal. Sinterklaas shopt volgens hen ook bij de kringloopwinkel. Awel, dat 'm gelijk heeft!
Brengt jullie Sinterklaas ook al tweedehands cadeautjes?
Comments