top of page

Newborn musthaves én wat je zeker niet moet kopen

Deze blogpost is voor alle mama's en papa's die binnenkort hun eerste kindje verwachten. Want de zoektocht naar een complete baby-uitzet kan overweldigend zijn. Wat heb je allemaal écht nodig? Wat is eerder een nice-to-have? En wat laat je beter links liggen? Omdat ik de vraag al een aantal keer kreeg, maakte ik een lijstje dat ik graag met jullie wil delen.


must-haves

Je moet zeker niet alles wat een baby nodig heeft metéén in huis halen. Spullen zoals bordjes, bestek, potjes en toiletverkleiners haal je beter pas in huis als die periode ook effectief aanbreekt. Begin eerst maar met het begin: die eerste weken heelhuids (of toch ongeveer) doorkomen.


buggy en autostoel

Ik begin met de 'logische' dingen: een goede en veilige 3-in-1 buggy is het handigst. Dit is een buggy die een wandelwagen heeft met zowel een stoel (plus voetenzak meestal) als wieg, en waar bovendien ook een autostoel bij zit. Drie vliegen in één klap dus. Hiermee kan je meteen al de eerste 2 à 3 jaren verder wat betreft wandelingen.


Body's, rompers en andere comfortabele kledij

Body's, body's, en nog meer body's. Het houdt je baby'tje warm en comfortabel. Haal er maar genoeg in huis zodat je ze niet steeds opnieuw moet wassen bij iedere kakexplosie. Daarnaast is het ook fijn dat je voor je baby'tje een aantal pronk-outfits hebt, maar als je jouw eerste levensweken voornamelijk slaapt (hopelijk), dan zou je toch ook het liefste comfortabel slapen. Denk dus aan zachte katoenen stofjes, mutsjes, leggings en warme kousjes om heerlijk te knuffelen.

Tip: maatje 50 is prima, maar (spoiler alert) ze groeien er héél snel uit. Koop dus ook al genoeg maatje 56 en 62 op voorhand.

een babynestje

Iets waar wij enorm veel aan gehad hebben is een babynestje. Een matrasje met opstaande randen waar je de baby in kunt leggen om rustig te slapen. Ze voelen zich er knus in en slapen daardoor vaak ook beter. Je kan 'm overal meenemen om je baby te laten rusten. Topper!


een wieg of co-sleeper

Let's face it. Korte nachten ga je hebben in het begin. Dan wil je die wakkere momenten zo kort mogelijk houden door SNEL bij de baby te zijn. Een wieg op wieltjes kan je eenvoudig overal rollen in het huis. Wij hadden zo één: overdag bij ons in de woonkamer, 's nachts naast ons bed. Super fijn. Een co-sleeper kan ook, je slaapt heerlijk dicht naast je baby en kan samen terug in slaap vallen na de nachtvoeding(en).


zwangerschapskussen/VOEDINGSKUSSEN

Deze moet je eigenlijk al hebben: helpt je beter slapen met de dikke buik, is vervolgens top bij borstvoeding, een rolletje bij de tummy time, en daarna een ideaal opvangnet voor als je baby leert zitten (he-he). Of je man steelt hem erna en slaapt er dan mee. Ik spreek misschien uit ervaring.


EEN DRAAGDOEK of draagzak

Echt waar, ik heb dit al zo dikwijls gezegd: IK SNAP NIET HOE MEN DIE EERSTE MAANDEN OVERLEEFT ZONDER DRAAGZAK. Zo veel voordelen. Maar echt. ZO. VEEL. Ik kan niet bijhouden hoe vaak mijn kinderen ein-de-lijk in slaap vielen in deze knusse verticale positie. Easy tummy time ook. Just sayin'.slaapzakjes

Een dekentje om onder te slapen is mooi en zo, maar wat SCHOPPEN ZE ZICH DAAR TOCH GEMAKKELIJK UIT DE HELE TIJD. Neen, een slaapzakje is toch handiger. Voor die eerste drie maanden raad ik zelf een speciale slaapzak aan waarmee je jouw baby kan inbakeren. Dit kan helpen bij moeilijke (in)slapers. Getest en goedgekeurd!
(veel) tetradoeken en dekentjes

Om de kots op te vangen, om de baby te drogen, speeksel weg te vegen, als zoogcompres, om de kak weg te vegen, nog meer kots op te vangen... Need I say more? Net zoals body'kes gaan deze er nogal snel door. En o ja, dekentjes: altijd eentje in de buurt voor STEL DAT je baby koud zou hebben (inner fear of mine).


wippertje

Hier hoofdzakelijk gebruikt om de baby in de gaten te kunnen houden tijdens vliegensvlugge douchesessies. Maar ook handig bij het geven van de eerste hapjes als ze nog niet in een eetstoel kunnen zitten. En dat moeten geen zotte dingen zijn hé. Je kan altijd een speelboog kopen om eraan te hangen zodat je baby meer geëntertaind is. 

nice-to-haves

Sommige spullen zijn -toegegeven- heel handig. Maar bij plaatsgebrek of een beperkt budget, kan je overwegen om deze te laten voor wat het is.


een commode of verzorgingstafel

Uiteraard is een commode su-per handig. Je kan je baby hierop verversen, en de verzorgingsproducten en kleding ligt vlakbij. Maar STEL dat je klein woont en hier geen ruimte voor hebt, kan je jouw baby ook gewoon verversen op de tapijt, of de zetel. Ze gaan hier niet kwaad om zijn. Alle verzorgingspulletjes kunnen in een rolkarretje en zo overal mee.


park

Ook een park is niet noodzakelijk bij plaatsgebrek. Voor baby 2 hebben we deze niet meer uitgezet door plaatsgebrek (want HALLO PEUTERSPEELGOED). Een speeldoek of speelmat op de grond om te spelen en voor tummy time, en het wiegje om te slapen werkte even goed.


speciale luiertas

Die speciale zakjes om flesjes in kwijt te kunnen zijn plezant. Maar een gewone rugzak of grote handtas gaat ook wel werken hoor. Beloofd.


druiprek voor flesjes

Kan handig zijn. Is meestal een doorn in het oog in nagelwitte keukens (lees: WAAROM ZIJN DIE ALTIJD ZO GRASGROEN VAN KLEUR?!). Laten uitlekken op een propere keukenhanddoek lukt ook.


badje

De pompsteen is ook een leuk badje. Getest en goedgekeurd.

 

miskopen

Wat is dus niet meer zou kopen, of totaal niet gemist heb. Dit is mijn eigen ervaring, iedereen is anders. Maar ik geef ze graag mee.


schoentjes

Schoentjes zijn echt pas nodig als je baby leert stappen. Die periode daarvoor zijn ze er vooral omwille van esthetische redenen (ja ja, 't is heel schoon, en ook schattig, ja). Wat ik wel kan aanraden zijn soepele schoentjes of slofjes om de voetjes warm te houden als kousen rap uitgeschopt worden, of voor beginnende kruipertjes in huizen zonder vloerverwarming. In ons geval: de crèche.
dikke winterjassen voor baby's

Een dunner jasje als extra laagje: daar heb ik niks op tegen. Maar die dikke fluffy jassen zijn heel onhandig, en zelfs gevaarlijk in de autostoel. Berenpakjes all the way: warm, niets dat omhoog kan kruipen EN SUPER SCHATTIG OMGGGG!
parkomranders

Mooi. Niet noodzakelijk. Zelfs gevaarlijk indien gebruikt in een babybedje.


flessenwarmer en sterilisator

Opwarmen in de microgolf en steriliseren in een pot kokend water. Ziezo.


badthermometer

Een gewone thermometer om koorts te meten kan hier ook dienen. Oftewel: trust your elbow.Phoe, dit voelt als een lange lijst, en eigenlijk zou ik hier en daar nog toevoegingen kunnen doen, maar ik ga het hierbij laten. Ik kan je alleszins vertellen dat ik héél blij was geweest met bovenstaande lijstje bij het samenstellen van mijn geboortelijst. Veel winkels gaan je natuurlijk veel aanraden (en eerlijk gezegd ook: proberen verkopen), waardoor het moeilijk wordt om het bos nog door de bomen te zien. Daarom was ik zo blij dat ik Yes Baby heb ontdekt. Deze online geboortelijst liet me toe om mijn eigen keuzes te maken wat betreft babyspulletjes én ook tweedehands en kraamkost toe te voegen. Za-lig. Heb je liever een volledig tweedehands/ecologische/unieke geboortelijst? Neem dan een kijkje bij Mic Mac Miniscule. Oh ja, en ik ben in geen geval gesponsord door deze zalige ondernemingen hierboven (I wish). Ik kan ze enkel en alleen, oprecht warm aanraden.


En tot slot (en ik zwijg pas al deze gezegd is). De komst van een baby kan overweldigend zijn, net zoals al de voorbereiding die hiermee samenhangt. Maar vergeet niet dat je baby hier verschil niet zal voelen tussen een spiksplinternieuw en superdure design wipper, of ééntje die je tweedehands kon lenen van een vriend(in).

Die eerste weken heeft jouw baby'tje vooral jou en jouw warmte nodig. Dus knuffel veel. Meer! Om ter meest! En ruik duizend keer per dag aan dat babyhoofdje. BEST. FEELING. EVER.

Wat zijn jullie baby must-haves en miskopen geweest? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!


En deze is nogal gefocust op de baby hé, laat ik er de volgende keer eentje maken voor de mama's... Wat denken jullie?


Liefs,

Mona
953 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Karen Vandermeulen
Karen Vandermeulen
Jan 19, 2022

Hai! Ik vond dit een erg handig artikel, zeker als je inderdaad nog van niks weet :). Vraagje: waarom schrijf je dat parkomranding gevaarlijk is? Dank voor die extra info en groetjes!

Like
Mona De Smul
Mona De Smul
Jan 19, 2022
Replying to

Dag Karen! Oh bedankt! Altijd fijn om lezen dat iemand er iets aan gehad heeft.


Ik schrijf dit vooral wanneer gebruikt in een bedje. Voor de luchtcirculatie is het niet aangeraden dat bedomranders gebruikt worden. Je baby kan ertegen in slaap vallen met zijn/haar mondje en daardoor minder goed ademen. Ik zeg dit nu in één adem met parkomranders omdat baby's in het begin daar ook vaak slapen, en je weet maar nooit dat ze er plots tegen liggen. Maar over het algemeen worden ze daar beter in de gaten gehouden dan 's nachts in het bedje uiteraard. Ik liet mijn zoontjes overdag bijvoorbeeld wel in het nestje slapen, dan had ik dat in de gaten mochten ze tegen…

Like
bottom of page